Háttér motívum

CrossFit közönség

Írta: Sárközi, Dávid
2021.02.25.

Egy ideje játszol már a gondolattal, hogy kipróbálnád a CrossFit edzést? Megijesztenek azok a sztereotípiák, amelyeket a CrossFit közönségről gondolsz? Pedig hidd el, minden korosztály képviselőjével fogsz találkozni az edzéseken, nőkkel-férfiakkal, és olykor kismamákkal is vegyesen! Ebben a cikkben összegyűjtöttem az érdeklődő kezdőktől leggyakrabban elhangzott kérdéseket.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

Már serdülőkorban el lehet kezdeni a rávezetést a gyakorlatsorokra. 10-14 éves kor között főként sajáttestúlyos gyakorlatokkal, (fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás stb.) játékos formában érdemes megismerkedni ezzel a sporttal. 14-18 éves kor között kezdődhet a súlyok bevezetése, fokozatos emelése, a súlyemelő alapgyakorlatok professzionális elsajátítása. Minél korábban ismerkedünk meg ezzel a komplex sporttal, az idegrendszerünknek annál könnyebb dolga lesz automatikussá tenni az összetett mozgásokat.

Hány éves korig lehet csinálni?

Nincs korhatár. A Cross Genesis legidősebb tagja például 74 éves. Nem a kor számít hanem a fizikai és mentális állapot. Persze a terhelést, és a súlyok nagyságát ennek megfelelően kell beállítani, de pusztán az életkor ne tartson vissza senkit, hogy elkezdjen mozogni.

Nőként is csinálhatom?

Rengeteg nő vesz részt cross-training edzéseinken. Komolyan gondoljuk azt, hogy ez a sport mindenkinek való, kortól és nemtől függetlenül. Hiszen pont az a zseniális benne, hogy mindenki csak annyit és olyan erősséggel csinálja a gyakorlatokat, amennyit bír, és a saját tempójában emeli a terhelést.

Mivel az edzéseken erősítjük például a mély hátizmokat, nem csak a hátfájás tűnik el a mindennapokból, hanem a görbe tartás is. A guggolásoknak köszönhetően a kerek fenék vagy a fekvőtámasznak hála a szép mell- és hátizmok, illetve az ún. integetőháj nélküli karok is csábítják a nőket a cross-training edzésekre. Vagy ha a hétköznapokat nézzük, a gyerekek vagy a nagybevásárlás is könnyebbé válik a cross-training miatt. 

Férfiként is csinálhatom?

Kortól és nemtől függetlenül ajánljuk ezt a változatos sportot. Aki ellátogat hozzánk és kitartóan jár az edzéseinkre, annak nemcsak az állóképessége és az erőnléte javul, de folyamatosan képes lesz leküzdeni a személyes korlátait is. Az edzéseknek köszönhetően nemcsak erősebb leszel, de sokkal egészségesebb is. Megerősödnek a mély izmok, szebb lesz a kiállásod, csökken vagy megszűnik a hát- és, derékfájásod. 

Sportos előélet nélkül is el lehet kezdeni?

A rövid válasz, hogy igen. Ami viszont fontos, a hogyan. Ha nincs semmilyen tapasztalatod súlyzós edzésben, gimnasztikában, erőemelő, súlyemelő alapgyakorlatokban, akkor először ismerkedj meg ezekkel. Mindenképp egy edző segítségével érdemes belevágni az edzésekbe, hiszen ha nincsenek meg a mozgásformához szükséges alapok, akkor azokat csak úgy tudod helyes elsajátítani, ha egy szakértő szemmel tartja a gyakorlatok helyes kivitelezését. Ennek hiányában könnyen rossz mozdulatokat gyakorolsz be, amelyeket később sokkal nehezebb kijavítani, arról nem is beszélve, hogy ez mennyire sérülésveszélyes. Bárki elkezdheti, akár nulláról is, megfelelő szakmai felügyelettel, és fokozatossággal.

Sárközi Dávid

Sárközi Dávid

A FitZone edzőterem alapítója, korábbi élsportoló tornász, aki a versenysport befejezése után egy amerikai látogatása során talált rá az akkor még újnak számító CrossFit sportra. Elvégzett minden képzést, hogy megszerezze a CrossFit edzői engedélyt és a hivatalos engedélyeket a terem nyitására. Megszállott egészséges életmód aktivista, és blogjában lelkes terjesztője a CrossFit filozófiájának .

Legutóbbi bejegyzéseinkből

Meet The Girls

Meet The Girls

Kik is ezek a CrossFitben oly sokat emlegetett lányok? A CrossFit alapítója, Greg Glassman teremtette meg a hagyományt, hogy a WOD gyakorlatsorainak lányneveket adott. Az ötletet az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálától vette át, ahol a nagy viharokat hölgyekről nevezik el. Mint találóan megjegyezte, ezen gyakorlatsorok elvégzése pontosan úgy hat a sportolókra, mintha vihar száguldott volna rajtuk keresztül.

10 jótanács kezdő CrossFittereknek

10 jótanács kezdő CrossFittereknek

A CrossFit rendkívül összetett gyakorlatokat tartalmazó különálló sportág, amelyben számos edzésforma megtalálható. A teljesség igénye nélkül: gimnasztika, súlyemelés, kettlebell, futás, úszás, evezés, ugrálókötelezés. Vagyis kell hozzá erő, tüdő, kitartás és koncentráció. Hiába rendelkezel más sportágakból komoly múlttal, ha belevágsz a CrossFitbe, itt bizony újra kezdő leszel.

A CrossFit pozitív mellékhatásai

A CrossFit pozitív mellékhatásai

Mindenki más céllal talál rá a CrossFitre. Van, aki izmosodni szeretne, van, aki szálkásodni, és van, aki pedig fogyni szeretne. A CrossFit ugyan nem erről szól, de ha komolyan veszed az edzéseket, és odafigyelsz az étkezésedre is, akkor pozitív mellékhatásként ezeket a változásokat is megtapasztalod magadon. A cross-training egy komoly edzésforma azoknak, akik jó erőnlétet, állóképességet szeretnének, akik tényleg erősek akarnak lenni, és nem csak látvány izmokat növeszteni.

A súlyemelés tanításai

A súlyemelés tanításai

Az utóbbi években a súlyemelés a leghangsúlyosabb elemmé vált a CrossFitben. Ennek az edzésfajtának a középpontjában a szakítás , a felvétel lökés és a fejlesztésükhöz szükséges kiegészítő gyakorlatok állnak. Az olimpiai súlyemelés azonban nem csak erőnlétet és technikai tudást igénylő sport, hanem egyben komoly mentális felkészültséget is követel a sportolótól. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a plusz fontos képességeket, amelyeket a sportolók a súlyemelés gyakorlásával egyaránt elsajátítanak.